Yes!!! Leve Rutger Bregman

05/09/19
Jeannette Uittenbogaard

Vorig jaar rond deze tijd waren we druk bezig met het organiseren van ons eerste internationale symposium Open Future dat in november van dat jaar zou plaatsvinden. Een symposium waarin (verbreding van ons) Bewustzijn, Resonantie en Nieuwe Economie centraal stond.

Een van de meest prangende vragen toen was: ‘Hoe kunnen we het publiek duidelijk maken waarover dit symposium gaat?’ Hoe leg je uit wat trillingsfrequentie met ons leven en met de toekomst te maken heeft? 

Voor de zomervakantie, omdat ik van enthousiasme overliep, deed ik nogmaals een poging om het uit te leggen. Dit deed ik aan de hand van de vraag die vorig jaar in de voorbereiding voorbij kwam: “Waarom verandert er in de kern zo weinig in de wereld, terwijl er zó veel mensen zijn die verandering willen?”.

De quote die ik gebruikte kwam van Taira en luidde: 

“Omdat ons wereldbeeld wordt bepaald door het concept – het paradigma – van waaruit we naar de wereld kijken” 

Ze legde bovenstaand antwoord als volgt uit:  

Op het niveau van ons collectieve bewustzijn bestaat er een bepaald concept over de   wereld waarin we leven. Het is een wereldbeeld, een paradigma van waaruit we kijken naar de wereld. Voor de meesten van ons is dat concept  onbewust. Ontevreden over hoe het gaat in de wereld, doen we van alles om het te laten veranderen, maar desondanks verandert het niet. We strijden al jaren voor gelijkheid, rechtvaardigheid en vrede, maar het is niet echt veranderd.

Dit komt omdat het niet kán veranderen, omdat alles ontstaat vanuit het niveau van het onbewuste. We zitten vast in het huidige heersende paradigma. We proberen de buitenwereld te veranderen terwijl we niet begrijpen dat die buitenwereld een projectie is van ons innerlijk. Dát is waar het om draait. Om te veranderen moeten we naar binnen gaan. Dát is wat de meeste mensen niet begrijpen.  Als we onze innerlijke projecties gaan bekijken, kan het veranderen!

Anders gezegd: We voelen dat het concept niet meer bij ons past, het schuurt aan alle kanten – alsof het kleren zijn die te klein voor ons geworden zijn – maar zoeken de oplossing in het wisselen van de kleren i.p.v. te beseffen dat we zelf gegroeid zijn – dat we het concept ontgroeid zijn en dit kunnen veranderen!” 

En toen

In mijn blog legde ik in mijn eigen woorden uit hoe de nu heersende collectieve overtuigingen waarin o.a. angst, wantrouwen, ongelijkheid, separatie en armoedebewustzijn de hoofdrol spelen, laagfrequente trillingsfrequenties zijn. De tegenpool dus van hoge trillingsfrequenties als ‘vreugde, passie, vertrouwen, liefde, verbondenheid  en overvloedsbewustzijn’. Angst versus Vreugde. Ik schreef over de Wet van Resonantie, over het universum als hologram, over epigenetica, over je vrij maken van bestaande en overgenomen overtuigingen, over BDE, over de metafoor van de grot van Plato … en over nog veel meer. Met als doel…een pleidooi en de logica van het ‘anders kijken naar ons bestaan’ hier op aarde. Van Angst naar Vreugde.

Toch publiceerde ik het niet. De reden? Twijfel. Perfectionisme. Timing. Zat er iemand te wachten op zoveel uitleg (zo’n preek) en enthousiasme ? 

Ik werd ingehaald door de tijd. Of beter gezegd –  ik werd geholpen door de tijd: Perfect Timing

Woensdag jl was Rutger Bregman te gast bij De Wereld Draait Door waar hij sprak over zijn nieuwste boek ‘De meeste mensen deugen’. In dit boek waarin hij de jongste inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie verweeft, houdt hij een pleidooi voor een positief mensbeeld  en de gevolgen die dit inzicht heeft op de samenleving. Het schetste gisteren o.a. hoe de zorg en de economie er anders uit zou komen te zien en hoe dit een nieuw licht zou kunnen geven op de toekomst.

Matthijs van Nieuwkerk was razend enthousiast. En ik ook!!

Met Rutger Bregmans boek is er een rationele en logische reden voor een heel grote groep mensen om ‘anders te gaan denken’. Om het kader van waaruit gedacht en gehandeld wordt, te bevragen en evt te gaan oprekken, los te laten of zelfs te veranderen. Hij slaat de brug naar het doel van ons symposium, naar het doel van ons bedrijf en het doel van velen om in deze tijd hier te zijn: de verandering te ondersteunen naar een leven op aarde vanuit een ander paradigma, vanuit een ander concept: vanuit  vreugde, vertrouwen, samenwerking & overvloed. En dat doen we met z’n allen.

Stel je voor!! Wat leven we in een spannende tijd!

Yes dus!! Leve Rutger Bregman!! Leve de perfect timing en leve het nieuwe paradigma!!

Een heel hartelijke groet,

Jeannette

No comments

Geef een reactie